Difficult to Cure

Δευτέρα 7 Μαΐου του 1824. Κατάμεστο το Kärntnertortheater της Βιέννης. Ο Ludwig van Beethoven παρουσιάζει για πρώτη φορά (με την βοήθεια του αρχιμουσικού Michael Umlauf, οποίος ήταν ουσιαστικά ο μαέστρος του κονσέρτου) την 9η συμφωνία. 

Επευφημίες και χειροκροτήματα στο φινάλε, θρίαμβος. Ο (σε προχωρημένο στάδιο απώλειας ακοής) "τιτάνας" της μουσικής, προσηλωμένος στο έργο, με πλάτη γυρισμένη στο μουσικόφιλο κοινό, δεν αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις. Η contralto [contra (αντίθετα) + alto (ύψος)] Caroline Unger τον "γύρισε" προς το ακροατήριο για να "γευθεί" την στιγμή του θριάμβου...



Το θέμα: μία σύνθεση "μνημείο" του Ευρωπαϊκού πολιτισμού (επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και δύο μουσικές ιδιοφυΐες (Beethoven - Blackmore) σε μία ανάρτηση.

Το βίντεο: "Difficult to Cure" σε ζωντανή ηχογράφηση από τους Rainbow το 1984 στο Budokan (Τόκιο, Ιαπωνία) με την συνοδεία φιλαρμονικής ορχήστρας.

Line up: Ritchie Blackmore - Guitar, Roger Glover - Bass, Joe Lynn Turner - Vocals, David Rosenthal - Keyboards, Chuck Burgi - Drums.

Το τραγούδι: "Difficult to Cure", η προσέγγιση του Blackmore στην 9η του Beethoven. Το πρωτοσυναντήσαμε στο ομότιτλο album που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1981 και σε "ζωντανή" εκτέλεση στο διπλό βινύλιο "Finyl Vinyl" (Μάρτιος 1986).

Η εικόνα: ο πίνακας "Terpsichore, Muse of Dance" του Jean - Marc Nattier. Ελαιογραφία. Έτος δημιουργίας 1739. Βρίσκεται στο Fine Arts Museums στο San Francisco.

Η Τερψιχόρη (τέρπω + χορός) είναι μία από τις εννέα μούσες, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης και προστάτιδα του χορού και της λυρικής ποίησης. Επινόησε την άρπα και την μουσική παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου