Allegro Barbaro

Γυρίζω τους δείκτες του ρολογιού ανάποδα. Flashback! Επιστροφή στο παρελθόν. Κάπου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Παρολίγον τρεις δεκαετίες πίσω. "Επιδρομή" σε κάποιο δισκάδικο. Κοιτάζω το ράφι με τις προσφορές. Μμμ, τι είναι τούτο; Emerson, Lake and Palmer. Ωραίο εξώφυλλο. Πιάνω το βινύλιο στο χέρι. Το γυρίζω από πίσω να δω τίτλους τραγουδιών κι οτιδήποτε άλλο πληροφοριακό.

Πρώτο τραγούδι: "The Barbarian" (όπα, εδώ είμαστε!). Συνεχίζω, τριλογία: "The Three Fates" εμπνευσμένη από την ιερή μας μυθολογία (Clotho, Lachesis, Atropos). Ο.Κ. κατοχυρώθηκε ο δίσκος. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τους ανυπέρβλητους ELP. Η ενθουσιώδης πρώτη επαφή εξελίχθηκε σε έρωτα κι ο έρωτας σε λατρεία με την μουσική τους μεγαλοφυΐα.

Το "The Barbarian" ήταν το πραγούδι (ως πρώτο στο ντεμπούτο τους) που "σύστησε" την μπάντα στον κοινό. Επικό, επιβλητικό, συμφωνικό, μεγαλειώδες, άρτιο (και δύσκολο) εκτελεστικά και "βαρύ" (heavy) όσο δεν πάει. Η ιδιοφυής παράνοια του Keith, η παρανοϊκή ιδιοφυΐα του Carl και η "ήρεμη δύναμη" του Greg μας παρουσιάζονται με το... καλημέρα.

Από τα πλέον αγαπημένα μου τραγούδια. Πολλά χρόνια αργότερα (πες δεκαετίες) έμαθα ότι το "The Barbarian" δεν είναι σύνθεση των ELP αλλά διασκευή! Το πρωτότυπο τιτλοφορείται "Allegro Barbaro" κι είναι σύνθεση του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη και πιανίστα Béla Viktor János Bartók, γνωστότερου ως Béla Bartók (1881 - 1945). Συνέθεσε το "Allegro Barbaro" το 1919 και το πρωτοπαρουσίασε δημοσίως δέκα χρόνια αργότερα (1929)!

Στην πρώτη έκδοση του δίσκου των ELP δεν αναφέρεται ο συνθέτης του τραγουδιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μηνύσουν την μπάντα οι συγγενείς του Bartók. Η μπάντα αποκατέστησε την "έλλειψη" στα credit του δίσκου και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς ακόμη καλύτερα...





↠ Πρώτο βίντεο: Emerson Lake & Palmer - "The Barbarian".

↠ Δεύτερο βίντεο: ο Béla Bartók εκτελεί στο πιάνο το "Allegro Barbaro".

↠ Τρίτο βίντεο: οι Barock Project (Luca Zabbini - keyboards, Giambattista Giorgi - bass, Giacomo Calabria - drums) παρουσιάζουν ζωντανά (25/01/2007) το "The Barbarian" των ELP με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων. Δηλαδή, διασκευάζουν την... διασκευή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου