Rush - 'Bastille Day' (lyric video)

There's no bread, let them eat cake
There's no end to what they'll take
Flaunt the fruits of noble birth
Wash the salt into the earth

But they're marching to Bastille Day
La guillotine will claim her bloody prize
Free the dungeons of the innocent
The king will kneel, and let his kingdom rise

Ooh, bloodstained velvet, dirty lace
Naked fear on every face
See them bow their heads to die
As we would bow as they rode by

And we're marching to Bastille Day
La guillotine will claim her bloody prize
Sing, o choirs of cacophony
The king has kneeled, to let his kingdom rise

Lessons taught, but never learned
All around us, anger burns
Guide the future by the past
Long ago, the mould was cast

For they marched up to Bastille Day
La guillotine claimed her bloody prize
Hear the echoes of the centuries
Power isn't all that money buys


Ο πίνακας του Jean-Pierre Houël 'Η Άλωση της Βαστίλης'
Βαστίλη ονομαζόταν την περίοδο του Μεσαίωνα οποιοσδήποτε πύργος ή φρούριο που χτιζόταν προς ενίσχυση ενός τείχους και συνηθέστερα παρά τις Πύλες του τείχους. Το Παρίσι είχε πολλές Βαστίλες, πλην όμως καθιερώθηκε του Αγίου Αντωνίου από το γεγονός που συνέβη το 1789.

Η Βαστίλη λοιπόν ήταν ένα φρούριο στο Παρίσι. Βαστίλη Σεν-Αντουάν (Bastille Saint-Antoine) το επίσημο όνομά του. Ουσιαστικά πρόκειται για οκτώ πύργους που χτίστηκαν το 1370 από τον Ούγος Ομπριό στη διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου.

Πυρπολήθηκε από τον Γαλλικό λαό στις 14 Ιουλίου 1789, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης και έκανε την Βαστίλη σημαντικότατο σύμβολο του κινήματος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αργότερα κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από την Πλατεία της Βαστίλης.

Η Ημέρα της Βαστίλης (Bastille Day) είναι εθνική εορτή - επέτειος στην Γαλλία και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου από το 1880. Στις 14 Ιουλίου του 1789 σήμανε (τυπικά τουλάχιστον) η έναρξη της Γαλλικής επανάστασης με την πτώση - άλωση της φυλακής της Βαστίλης, η οποία ήταν φυλακή πολιτικών και ποινικών κρατουμένων.

Η κατάληψή της έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 14 Ιουλίου υπήρχαν μόλις επτά κρατούμενοι, αλλά ήταν ένα είδος συμβόλου - προπυργίου για το καθεστώς. Εκεί κρατούνταν όσοι αμφισβητούσαν τον βασιλιά. Ο Βολταίρος πχ φυλακίστηκε εκεί.

Το άτυπο ξεκίνημα της Επανάστασης έλαβε χώρα νωρίτερα, με την σύγκληση των Γενικών Τάξεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι του κλήρου και των ευγενών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της 3ης Τάξης αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους ανακηρύσσοντας την συνέλευση των τάξεων Εθνική Συντακτική Συνέλευση.

Στις 20 Ιουλίου ακολούθησε ο όρκος του Σφαιριστηρίου, με τους αντιπροσώπους της 3ης Τάξης να συμφωνούν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω εάν δεν δώσουν Σύνταγμα στη Γαλλία. Η 14η Ιουλίου 1789 αφορούσε την ένοπλη κατάληψη των φυλακών "Βαστίλης Αγίου Αντωνίου", με στόχο την διαρπαγή του φυλασσόμενου οπλισμού.

Το πρωί της 14ης Ιουλίου του 1789 οι στασιαστές εντάσσονται στις τάξεις της πολιτοφυλακής που οργανώνονται από την επαναστατική επιτροπή στο Δημαρχείο του Παρισιού. Ο δήμαρχος Ζακ ντε Φλεσέλ προσπαθεί να πείσει ότι αναμένει 12.000 τουφέκια, αλλά δεν εισακούγεται. Οι στασιαστές ζητούν άμεση διάθεση όπλων ακόμη και δια της βίας. Έτσι αποφασίζεται από την επαναστατική επιτροπή η έφοδος στο Μέγαρο των Απομάχων (Hotel des Invalides), όπου υπήρχε αποθήκη οπλισμού.

Αρχικά έγινε έφοδος στο Μέγαρο των Απομάχων κι εν συνεχεία στην Βαστίλη. Η έφοδος στη Βαστίλη έγινε το απόγευμα της 14ης Ιουλίου (1789). Τρεις ώρες διήρκεσε. Κατά τις πέντε το απόγευμα ο διοικητής Ντε Λωναί διατάζει την καθέλκυση της κινητής γέφυρας προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της παράδοσης με την εγγύηση της ζωής των αμυνομένων.

Ακολουθεί η εισβολή των στασιαστών, η σύλληψη του διοικητή και των ανδρών της φρουράς του, η αποφυλάκιση των επτά κρατουμένων, η διαρπαγή των πολύτιμων πολεμοφοδίων και -εν τέλει- η άλωση του φρουρίου και η καταστροφή των "αρχείων της Βαστίλης" που αφορούσαν ποινικά αρχεία των κατά καιρούς φυλακισμένων.



Οι στίχοι (του Neil Peart) στην εισαγωγή της ανάρτησης: το τραγούδι των Rush "Bastille Day".

Το κείμενο: Μία συνοπτική "εγκυκλοπαιδική" αναφορά στην Εθνική επέτειο των Γάλλων.

Ο πίνακας: "Η Άλωση της Βαστίλης" του Jean-Pierre Houël. Έτος δημιουργίας: 1789.

Το τραγούδι: "Bastille Day", το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου των Rush "Caress of steel" που κυκλοφόρησε το 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου